01-11-13

Behandeling van discushernia

De behandeling van hernia is afhankelijk van de ernst van de aandoening

image.jpgVooraleer de patiënt een discushernia behandeling aanvangt, moet hij eerst exact weten welk type hernia hij heeft en hoe ernstig zijn aandoening is.

RUST

Veel herniapatiënten krijgen in een eerste fase vaak pijnstillers en een periode van (bed)rust voorgeschreven. Door deze rustperiode trekt de geleiachtige uitstulping zich in sommige gevallen uit de buitenband terug, waardoor de tussenwervelschijf zichzelf heelt. Dit genezingsproces kan verschillende maanden duren omdat een slechte doorbloeding van de tussenwervelschijven dit proces vertraagt. Veel patiënten voelen de pijn al na één week bedrust verdwijnen en kunnen relatief normaal functioneren. Daarom denken ze al gauw – maar onterecht - dat ze genezen zijn. Dit verklaart waarom heel wat herniapatiënten snel hervallen. We stippen nog even aan dat de arts in sommige gevallen geen bedrust voorschrijft, maar de patiënt aanraadt om in beweging te blijven. Bij bepaalde hernia-aandoeningen, kunnen beweging en een afwisseling van houdingen immers verlichting brengen.

HERNIA OPERATIE

De neuroloog of neurochirurg kan in bepaalde gevallen beslissen om de herniauitstulping operatief te verwijderen. Een rugoperatie wordt meestal pas aangeraden wanneer bedrust en conservatieve behandeling geen soelaas bieden. Tijdens een discushernia operatie wordt de binnenkern van de tussenwervelschijf verwijderd. Hierdoor verdwijnt de uitstulping en neemt de druk op de zenuw af. Patiënten herstellen meestal vrij snel na een discushernia operatie.

TRANSFORAMINALE INJECTIE

Een derde, maar minder gebruikelijke, behandelingsmethode is de transforaminale injectie. Wanneer de patiënt niet aan een hernia kan worden geopereerd is deze behandeling een efficiënte manier om de periode van spontane genezing, die soms maanden kan aanslepen, pijnvrij door te komen. De injectie bevat een ontstekingsremmende vloeistof en wordt aangebracht ter hoogte van de beknelde zenuw en de uitpuilende tussenwervelschijf. Dankzij deze hernia behandeling neemt de zwelling rondom de zenuw af, waardoor de patiënt veel minder pijn ervaart. Om de plaats van de hernia te bepalen is eerst een MRI-scan nodig. Vervolgens zal deze injectie onder röntgendoorlichting worden gegeven. Met behulp van de ingespoten contrastvloeistof, kan de geneesheer de precieze locatie van de zenuw vaststellen. De drie behandelingen – bedrust, rugoperatie en injectie - worden meestal gevolgd door kinesitherapie of osteopathie. Met behulp van oefeningen, kan de patiënt zijn rug versterken en zo bijkomende of nieuwe klachten beperken of voorkomen.

 

Bron: www.hernia-rugpijn.be

Gepost in Behandeling | |  Print

31-05-12

Je rug nader bekeken (Video)

Educatieve video over de werking van de rug.

De rug en ergonomie, hoe je een aangename houding kunt krijgen op bv je werk of school etc. zodat je geen pijn krijgt, vermoeid of krom wordt.


30-09-08

Behandeling Cellulitis : LPG

Deze intensieve dieptemassage herstructureert het bindweefsel, stimuleert de bloedsomloop en het lymfestelsel en bevordert de afvoer van afvalstoffen. Het maakt uw huid terug veerkrachtig, glad en sterk én de cellulite is vrijwel verdwenen. Endermologie is eveneens doeltreffend bij zware benen en huidverslapping m.a.w hét anti-aging middel bij uitstek voor uw huid. Bovendien is de behandeling pijnloos en uiterst relaxerend terwijl u moeiteloos centimeters verliest op de plaatsen die u wil.

LPGLPG Endermologie Cellu M6 is momenteel de beste anti-cellulitis behandeling. Het is een techniek die ontstond in 1986. Erkende specialisten over de hele wereld met inbegrip van onderzoekers van befaamde universiteiten (UCLA, Vanderbilt...) doen reeds geruime tijd onderzoek en bevestigen de goede resultaten van de LPG Endermologie techniek.
Met deze techniek kan men cellulitis overwinnen en het lichaam op een doeltreffende manier en zonder gevaar weer in goede vorm krijgen.

Endermologie is een niet operatieve methode om van je cellulite af te komen. Een behandeling wordt uitgevoerd met technisch hoogwaardige apparatuur, die een huidplooi pakt. Het apparaat, voorzien van een behandelkop, bewerkt vervolgens je huidplooien met in- en uitrollende bewegingen. Hierdoor worden de elementen die de bloedvaten verstoppen ontmanteld. Door middel van deze huidgymnastiek die het bindweefsel herstructureert, de bloedsomloop en het lymfvatenstelsel nieuwe stimulansen geeft en de afvoer van toxinen bevordert, brengt endermologie een natuurlijk proces van verwijdering van vetophopingen op gang en maakt het de huid gezond en sterk.
Resultaat: een slanker, mooier gevormd lichaam, een veerkrachtige stevige huid en de cellulitis die vrijwel verdwenen is. En dat alles dankzij een volkomen natuurlijke non-invasieve methode, die een aangenaam en ontspannen gevoel geeft.
Immers, één van de sterkste punten van endermologie is dat het volkomen ongevaarlijk is.

De endermologie techniek is niet pijnlijk. Voor de behandeling is geen medische ingreep vereist en er komen geen chemische stoffen aan te pas. Het gaat alleen om het herstellen en activeren van de organische functies. Endermologie is een goede toevoeging bij liposculptuur gezien het postoperatieve zwellingen van de weefsels tegengaat en het effect van liposculptuur sneller laat zien.

Het resultaat is dat de huid soepeler en gladder gaat aanvoelen. Huid en onderhuid krijgen weer een gezonde structuur, gaan er beter uitzien en voelen zachter aan. Een bijkomend voordeel van de behandeling is, dat ook andere klachten kunnen verdwijnen gezien van origine endermologie werd gebruikt in de medische wereld. Het is ontstaan in Frankrijk, waar het in eerste instantie werd gebruikt voor verbetering van brandwonden. Endermologie kan tevens effectief hebben bij volgende aandoeningen:

        • Cellulite, sinaasappelhuid
        • Rijbroek
        • Huidverslapping
        • Voor/na liposuctie
        • Voor een betere verdeling van vetten
        • Centimeterverlies
        • Ter ondersteuning van een dieet
        • Huidveroudering (versteviging)
        • Vermoeiende benen en opgezette voeten
        • Weefselverhardingen
        • Bloed- en lymfecirculatiestoornissen
        • Lymfoedeem
        • Verslapte huid na zwangerschap
        • Verkleefd weefsel (littekens…)

Na 6 tot 8 behandelingen worden reeds verbeteringen ervaren. Het resultaat blijft een half jaar tot enkele jaren zichtbaar zonder nabehandelingen. Met onderhoudsbehandelingen van één maal per maand kan U deze periode opmerkelijk verlengen. Nicotine en cafeïne geven echter een negatieve invloed op de cellulitis. Door deze twee producten worden de afvalstoffen niet goed afgebroken. De periode waarin het resultaat blijft is dan voor een belangrijk deel afhankelijk van uzelf. Uw levenswijze en -stijl zijn namelijk zeer bepalend. Het is wel bewezen dat de effecten minstens een half jaar tot een paar jaar zichtbaar blijven. Met een onderhoudsbehandeling van één keer per maand kan dat effect merkelijk verlengd worden.
Aangezien zowel de huid en het onderliggende weefsel worden geactiveerd, krijgt cellulite na de behandelingen nauwelijks kans om terug te komen. Uiteraard geldt hierbij wel dat omvang en gewicht niet sterk mogen toenemen. Hoe dan ook is een gezonde huid het resultaat.

Endermologie is niet bedoeld om af te vallen, maar in samenwerking met een gezond eet- en leefpatroon is dit veelal wel het geval. Bij iedereen vindt figuurcorrectie plaats en centimeterverlies.

Voor de eigenlijke behandeling wordt je algemene gezondheidstoestand overlopen en wordt een figuuranalyse uitgevoerd door onze schoonheidsspecialiste. Daardoor kan men gericht kiezen voor een programma dat op uw lichaam is afgesteld. Tijdens de behandeling draag je een maillot, dit is een soort nylon pak, dat het gehele lichaam bedekt. Hierdoor is een betere geleiding van de behandelkop mogelijk. Bovendien is de behandeling door het dragen van de maillot heel hygiënisch en comfortabel. Na afloop van een behandeling is het belangrijk om veel water te drinken, zodat alle afvalstoffen afgevoerd worden.

 

Bron: Biopodo.be

Gepost in Behandeling | Tags: cellulitis, lpg, endermologie | |  Print

15-08-07

De duim prothese

Inleiding

Op het ogenblik dat de niet-chirurgische behandelingen voor de artrose of slijtage van uw duimgewricht niet meer voldoende adequaat zijn, kan het aangewezen zijn om een ingreep uit te voeren, de zogenaamde arthroplastie.

In de hieronder volgende tekst wil ik wat meer uitleg geven over het onderliggende ziektebeeld en de mogelijke behandelingen ervan.

Anatomie


CMCHet probleem zit in het kleine CMC gewricht, CMC staat voor Carpo Meta Carpaal gewricht (zie foto links).

Met de leeftijd en het gebruik van het gewricht treedt er echter een langzame slijtage op, het kraakbeen wordt brozer en begint langzaam af te brokkelen. Hierdoor vermindert de soepelheid en de beweeglijkheid en zal er ook pijn ontstaan.

Oorzaken

Artrose of slijtage van het gewricht is een langzame aantasting van de structuur van de gewrichtsoppervlakken, voornamelijk aan de basis van de duim ter hoogte van de eerste metacarpaal.

Symptomen

Pijn is het voornaamste symptoom: voornamelijk pijn geassocieerd met bewegingen van de duim.
Deze pijn treedt voornamelijk op na de activiteit: na een paar minuten rusten is er een progressief toenemende, knagende pijn aan de basis van de duim aanwezig.

Opmerkelijk zijn vaak de pijnscheuten bij het kracht zetten op de duim: iets zwaar vastpakken of iets opendraaien is zeer pijnlijk.

De beweeglijkheid wordt progressief minder en er zijn in gevorderde stadia crepitaties aanwezig, dit is een voel- en hoorbaar gekraak over het gewrichtje.

Diagnosestelling

Eerst heeft u met uw arts een grondig gesprek, met navraag van eventuele vroegere letsels van uw duim, dit is mede van belang voor de eventuele behandeling. Daarna gebeurt een klinisch onderzoek van uw duim met nazicht van de actieve en passieve beweeglijkheid van uw duim en eventuele aanwezige contracturen.

Voor de ingreep worden er RX opnames gemaakt van het aangetaste gewricht.

Behandeling

Initieel zal een poging gedaan worden om uw letsel conservatief, dit is zonder ingreep, te gaan behandelen. In vroegtijdige stadia van de slijtage kan hiermee zeker een gunstig effect bereikt worden. Naarmate de slijtage echter meer uitgesproken is, is de kans op een langdurig gunstig effect echter kleiner geworden.

Niet-operatieve behandeling

 • brace duimBrace
  Het dragen van een brace (zie foto links), een stevig afneembaar verband rond de duim, kan zeker een verlichting van de pijnklachten geven. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de duim verminderd en is er ook minder kracht op het gewricht.
 • Medicatie
  Een pijnstillend en ontstekingsremmend product geeft vaak ook goede resultaten.
 • Kine
  Met aandacht voor een ontstekingsremmende behandeling in combinatie met oefeningen om het gewricht soepel te houden.
 • cortisone duimCortisone injectie
  Een injectie in het gewricht geeft vaak een, tijdelijke, vermindering van de pijnklachten. Cortisone is immers een zeer krachtig, ontstekingsremmend product. Het effect duurt een aantal weken tot maanden.

Operatieve behandeling

   1.  Doelstelling van operatieve behandeling

De arthrotische gewrichtsoppervlaktes worden langzaam maar zeker de bron van pijn, stijfheid en zwelling van het gewrichtje. Net als bij heup en kniegewrichten kan ook in de duim gebruik gemaakt worden van een kunstgewrichtje, de beschadigde gewrichts-oppervlaktes worden vervangen door nieuwe, kunstmatige oppervlaktes die de patiënt weer toe laten om pijnloos de dagdagelijkse activiteiten te hernemen.

In tegenstelling tot een fusie ingreep, waarbij de beide beenderen tegen elkaar vast gezet worden, laat de prothese toe de pijn weg te nemen, maar tegelijk ook een quasi normale beweeglijkheid en kracht van het gewricht van de duim te behouden.

De beslissing om tot een operatieve ingreep over te gaan is een gemeenschappelijke beslissing in overleg met uw huisarts, uzelf en de orthopedische chirurg. Het is van belang dat u op voorhand zoveel mogelijk afweet over de gevolgde procedure en als u vragen hebt, dat u die dan op voorhand met uw huisarts of specialist bespreekt!

   2.  De ingreep zelf

De ingreep zelf neemt ongeveer 45 minuten in beslag, ze kan gebeuren onder een plaatselijke of locoregionale narcose waarbij enkel uw arm verdoofd wordt. Dit is de anesthesie techniek die bij ons routinegewijs aangewend wordt.

Indien u dat echter wenst, kan ze ook gebeuren onder een algemene verdoving.

De doelstelling van de ingreep is om de aangetaste kraakbeenoppervlaktes van het duimgewricht te vervangen door kunstmatige oppervlakken die een nieuw soepel gewricht maken.

Gepost in Behandeling | Tags: brace, duim, duimprothese, hand, operatie | |  Print