04-11-13

Alzheimer, beter af met meer beweging


Meer bewegen is gezond, zelfs voor bejaarden met de ziekte van Alzheimer. Ze functioneren beter, takelen minder snel af en zorgen voor minder financiële kosten voor de ziekteverzekering. Bovendien levert deze aanpak nauwelijks nadelen op. Waarom dus nog langer wachten?

 

ouderen-sporten.jpg


De ziekte van Alzheimer is een te duchten aandoening. Zowel voor wie zelf getroffen wordt door het geleidelijke verlies van verstandelijke vermogens en zelfredzaamheid en daardoor dreigt weg te kwijnen in schaamte, onzekerheid en ontreddering als voor wie er zelf aan lijdt.

De familie en omgeving ondergaan eveneens een zwaar lot. Vooral de dagelijkse zorg kan al snel zwaar gaan doorwegen, zeker wanneer hun familielid fysiek ook snel aftakelt.

Voor die lichamelijke aftakeling hebben we echter nauwelijks belangstelling, en dat is niet erg slim, zo leert een recent onderzoek in Finland. Want beweging is gezond en nuttig voor alle leeftijden, ook voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

Meer bewegen levert op

De Finse onderzoekers ging aan de slag met 210 bejaarden met Alzheimer die nog thuis leefden met hun hun gezinsleden. Een jaar lang hielden ze een programma aan om hun bejaarde huisgenoot meer te doen bewegen.

De resultaten vielen erg positief uit. De bejaarden konden langer en beter deelnemen aan het gewone dagelijkse leven en takelden minder snel af. Door hun betere fysieke conditie vielen ze bijvoorbeeld minder wat tot aanzienlijk minder kosten leidde voor verzorging en opvang.

Grotere winst dan geneesmiddelen?

Een commentaarstuk bij deze publicatie wijst op het belang van dit soort van onderzoek. In de strijd tegen de ziekte van Alzheimer gaat nagenoeg alle aandacht uit naar geneesmiddelen die het aftakelingsproces moeten voorkomen of afremmen.

Maar tientallen jaren van onderzoek hebben ons nauwelijks relevante geneesmiddelen opgeleverd. Van een doorbraak in de preventie is nog altijd geen sprake en in het afremmen van de aandoening hebben we hooguit enkele procenten winst geboekt.

Voor het nut van extra beweging bij mensen met Alzheimer bestaat er nog minder aandacht. Het aantal onderzoeken over dit onderwerp zijn op één hand te tellen. Terwijl wat extra beweging nochtans meer lijkt op te brengen in de zorg voor mensen met Alzheimer dan de bestaande geneesmiddelen.

Het maakt voor de familie immers een gigantisch verschil of ze een bedlegerige patiënt verzorgen die volledig afhankelijk is van externe hulp, dan wel een bejaarde die nog zelfstandig kan stappen, die elementaire lichaamsfuncties zoals stoelgang maken en plassen nog beheerst, die nog zelf kan eten, enzovoort.

Kortom, we mogen onze ouderen met de ziekte van Alzheimer niet in een hoekje laten wegkwijnen. We moeten ze in beweging houden, zodat op zijn minst hun lichaam nog wat vlotter blijft draaien. En als gevolg daarvan misschien ook nog hun geest. We kunnen er met zijn allen alleen maar wel bij varen.


Bron: knack.be

Gepost in Nieuws | |  Print

01-11-13

Behandeling van discushernia

De behandeling van hernia is afhankelijk van de ernst van de aandoening

image.jpgVooraleer de patiënt een discushernia behandeling aanvangt, moet hij eerst exact weten welk type hernia hij heeft en hoe ernstig zijn aandoening is.

RUST

Veel herniapatiënten krijgen in een eerste fase vaak pijnstillers en een periode van (bed)rust voorgeschreven. Door deze rustperiode trekt de geleiachtige uitstulping zich in sommige gevallen uit de buitenband terug, waardoor de tussenwervelschijf zichzelf heelt. Dit genezingsproces kan verschillende maanden duren omdat een slechte doorbloeding van de tussenwervelschijven dit proces vertraagt. Veel patiënten voelen de pijn al na één week bedrust verdwijnen en kunnen relatief normaal functioneren. Daarom denken ze al gauw – maar onterecht - dat ze genezen zijn. Dit verklaart waarom heel wat herniapatiënten snel hervallen. We stippen nog even aan dat de arts in sommige gevallen geen bedrust voorschrijft, maar de patiënt aanraadt om in beweging te blijven. Bij bepaalde hernia-aandoeningen, kunnen beweging en een afwisseling van houdingen immers verlichting brengen.

HERNIA OPERATIE

De neuroloog of neurochirurg kan in bepaalde gevallen beslissen om de herniauitstulping operatief te verwijderen. Een rugoperatie wordt meestal pas aangeraden wanneer bedrust en conservatieve behandeling geen soelaas bieden. Tijdens een discushernia operatie wordt de binnenkern van de tussenwervelschijf verwijderd. Hierdoor verdwijnt de uitstulping en neemt de druk op de zenuw af. Patiënten herstellen meestal vrij snel na een discushernia operatie.

TRANSFORAMINALE INJECTIE

Een derde, maar minder gebruikelijke, behandelingsmethode is de transforaminale injectie. Wanneer de patiënt niet aan een hernia kan worden geopereerd is deze behandeling een efficiënte manier om de periode van spontane genezing, die soms maanden kan aanslepen, pijnvrij door te komen. De injectie bevat een ontstekingsremmende vloeistof en wordt aangebracht ter hoogte van de beknelde zenuw en de uitpuilende tussenwervelschijf. Dankzij deze hernia behandeling neemt de zwelling rondom de zenuw af, waardoor de patiënt veel minder pijn ervaart. Om de plaats van de hernia te bepalen is eerst een MRI-scan nodig. Vervolgens zal deze injectie onder röntgendoorlichting worden gegeven. Met behulp van de ingespoten contrastvloeistof, kan de geneesheer de precieze locatie van de zenuw vaststellen. De drie behandelingen – bedrust, rugoperatie en injectie - worden meestal gevolgd door kinesitherapie of osteopathie. Met behulp van oefeningen, kan de patiënt zijn rug versterken en zo bijkomende of nieuwe klachten beperken of voorkomen.

 

Bron: www.hernia-rugpijn.be

Gepost in Behandeling | |  Print

Herstel en revalidatie na Totale Heupprothese (THP)

Wat is een Totale Heupprothese (THP)
Een heupprothese is in feite niet meer dan een vervanging van het afgesleten kraakbeen. Het kommetje (acetabulum) wordt meestal vervangen door een metalen kom. 
De kop op het dijbeen kan op 2 manieren vervangen worden. Ofwel vervangt met het hele heupgewricht, waarbij het bolletje op een steel in het dijbeen wordt gefixeerd (de klassieke prothese). Ofwel freest men de kop van het eigenlijke heupgewricht op maat, zodat hierover een metalen schelp past, die in de metalen kom past (de resurfacingprothese). 
Bij de eerste manier zit er tussen het bolletje en de metalen kom nog een apart component 
waarin het heupgewricht scharniert, de insert. Dit kan uit verschillende materialen bestaan zoals metaal, polyethyleen, keramiek.
thp.jpg
Realistische verwachtingen 

 

Een totale heupprothese is één van de meest succesvolle orthopedische ingrepen. 

 

Van de laatste generatie heupprothesen verwachten wij een gemiddelde overlevingsduur van 15 à 20 jaar, misschien nog langer, zeker met de recente ontwikkeling van nieuwe materialen zoals zirconium en betere poly-ethyleen. 

 

Met een heupprothese mag men verwachten dat de pijn van voor de operatie verdwenen is. De verwachte revalidatieperiode is ongeveer 2 maanden. 

 

De motivatie en het doorzettingsvermogen van u als patiënt zal in belangrijke mate het herstel bepalen. 

 

Met een totale heupprothese is het mogelijk alle normale dagdagelijkse activiteiten te doen: onbeperkt wandelen, trappen doen, fietsen, zwemmen, dansen, tuinieren, enz. Sommige sporten zoals golf en een dubbeltje tennis zijn ook mogelijk. Meer belastende activiteiten, zoals lopen, springen en contactsporten worden afgeraden om het slijtageproces van de prothese niet te versnellen. Onder controle houden van uw lichaamsgewicht, kan de levensduur van uw heupprothese gunstig beïnvloeden. 
 
post-surgical-thp.jpgRevalidatie

Vanaf de 1ste dag na de operatie wordt met de revalidatie gestart. 
Omwille van de pijnpomp gedurende 2 dagen, gebeurt de kinesitherapie de eerste dag in bed. Indien mogelijk wordt u al eens opgezet. 
Daags nadien start u met actievere kinesitherapie, na het verwijderen van de pijnpomp, en leert u onder begeleiding terug stappen. Het heupgewricht zal gemobiliseerd worden. 
Een gecementeerde heupprothese mag volledig belast worden. Bij een ongecementeerde heupprothese gebruikt men 6 weken 2 krukken om de ingroei van de prothese toe te laten. 
 
Het is belangrijk uw huisarts te contacteren voor een eerste controle enkele dagen na uw ontslag. 
De revalidatie wordt verder gezet. Dit kan zowel onder begeleiding van een kinesitherapeut thuis als door een revalidatieteam in een ziekenhuis. 

De oefeningen, zoals u ze in het ziekenhuis leerde, kunnen ambulant worden verdergezet: 
• lichte spierversterkende oefeningen 
• gangrevalidatie met geleidelijke afbouw van het gebruik van de krukken 
• normaal trappen nemen 
• hometrainer
 
 

Gepost in Revalidatie | |  Print