01-11-13

Herstel en revalidatie na Totale Heupprothese (THP)

Wat is een Totale Heupprothese (THP)
Een heupprothese is in feite niet meer dan een vervanging van het afgesleten kraakbeen. Het kommetje (acetabulum) wordt meestal vervangen door een metalen kom. 
De kop op het dijbeen kan op 2 manieren vervangen worden. Ofwel vervangt met het hele heupgewricht, waarbij het bolletje op een steel in het dijbeen wordt gefixeerd (de klassieke prothese). Ofwel freest men de kop van het eigenlijke heupgewricht op maat, zodat hierover een metalen schelp past, die in de metalen kom past (de resurfacingprothese). 
Bij de eerste manier zit er tussen het bolletje en de metalen kom nog een apart component 
waarin het heupgewricht scharniert, de insert. Dit kan uit verschillende materialen bestaan zoals metaal, polyethyleen, keramiek.
thp.jpg
Realistische verwachtingen 

 

Een totale heupprothese is één van de meest succesvolle orthopedische ingrepen. 

 

Van de laatste generatie heupprothesen verwachten wij een gemiddelde overlevingsduur van 15 à 20 jaar, misschien nog langer, zeker met de recente ontwikkeling van nieuwe materialen zoals zirconium en betere poly-ethyleen. 

 

Met een heupprothese mag men verwachten dat de pijn van voor de operatie verdwenen is. De verwachte revalidatieperiode is ongeveer 2 maanden. 

 

De motivatie en het doorzettingsvermogen van u als patiënt zal in belangrijke mate het herstel bepalen. 

 

Met een totale heupprothese is het mogelijk alle normale dagdagelijkse activiteiten te doen: onbeperkt wandelen, trappen doen, fietsen, zwemmen, dansen, tuinieren, enz. Sommige sporten zoals golf en een dubbeltje tennis zijn ook mogelijk. Meer belastende activiteiten, zoals lopen, springen en contactsporten worden afgeraden om het slijtageproces van de prothese niet te versnellen. Onder controle houden van uw lichaamsgewicht, kan de levensduur van uw heupprothese gunstig beïnvloeden. 
 
post-surgical-thp.jpgRevalidatie

Vanaf de 1ste dag na de operatie wordt met de revalidatie gestart. 
Omwille van de pijnpomp gedurende 2 dagen, gebeurt de kinesitherapie de eerste dag in bed. Indien mogelijk wordt u al eens opgezet. 
Daags nadien start u met actievere kinesitherapie, na het verwijderen van de pijnpomp, en leert u onder begeleiding terug stappen. Het heupgewricht zal gemobiliseerd worden. 
Een gecementeerde heupprothese mag volledig belast worden. Bij een ongecementeerde heupprothese gebruikt men 6 weken 2 krukken om de ingroei van de prothese toe te laten. 
 
Het is belangrijk uw huisarts te contacteren voor een eerste controle enkele dagen na uw ontslag. 
De revalidatie wordt verder gezet. Dit kan zowel onder begeleiding van een kinesitherapeut thuis als door een revalidatieteam in een ziekenhuis. 

De oefeningen, zoals u ze in het ziekenhuis leerde, kunnen ambulant worden verdergezet: 
• lichte spierversterkende oefeningen 
• gangrevalidatie met geleidelijke afbouw van het gebruik van de krukken 
• normaal trappen nemen 
• hometrainer
 
 

Gepost in Revalidatie | |  Print

De commentaren zijn gesloten.