07-07-08

Hoop voor progeriapatiënten

Spaanse en Franse onderzoekers hebben met succes een behandeling tegen progeria op muizen getest. Progeria is een stofwisselingsziekte die kinderen in een kalenderjaar fysiek tien jaar doet verouderen. Wereldwijd lijdt een honderdtal kinderen aan de ziekte. De resultaten van het werk worden gepubliceerd in het medische tijdschrift Nature Medicine.

De behandeling zou binnenkort kunnen worden getest op 15 tot 25 Europese kinderen die aan de ziekte lijden, aldus de Franse vereniging tegen spierziekten. In dat kader werd een aanvraag ingediend bij het Franse agentschap voor de veiligheid van gezondheidsproducten. Onder voorbehoud worden de testen gehouden in het ziekenhuis La Timone in Marseille.

Progeria is een zeer zeldzame ziekte die kinderen al van bij de geboorte treft. De kinderen, die sneller ouder worden, krijgen ook te maken met bepaalde fysieke problemen van oudere mensen, zoals cardiovasculaire problemen. Tot vandaag bestaat er geen behandeling tegen de ziekte en blijft de levensverwachting van de patiënten beperkt tot gemiddeld 12-13 jaar.

Bron: DeMorgen.be

De commentaren zijn gesloten.