08-04-08

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma. Bij mensen met deze ziekte zijn de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. Daardoor hebben zij vaak last van pijn en stijfheid. Na verloop van tijd kan zelfs de hele wervelkolom verstijven. De ziekte van Bechterew komt vrij veel voor (twee op de duizend Nederlanders hebben Bechterew) en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Bij vrouwen verloopt de ziekte vaak milder.

Verschijnselen bij ziekte van Bechterew

Pijn en stijfheid onder in de rug zijn de bekendste klachten bij de ziekte van Bechterew. De rugpijn is het ergst als u 's ochtends opstaat, of wanneer u lange tijd in dezelfde houding hebt gezeten. Meestal vermindert de pijn als u wat gaat bewegen. Deze rugpijn is kenmerkend voor Bechterew. Het is ook een speciale pijn. De pijn is meestal eenzijdig, dat wil zeggen dan weer links en vervolgens weer rechts onder in de rug. Bij mensen met de ziekte van Bechterew ontsteken de gewrichtjes in de wervelkolom. De ontstekingen kunnen pijn veroorzaken aan andere gewrichten zoals de nek, schouders, heupen en het borstbeen. Op den duur kan de wervelkolom zelfs verstijven. Sommige mensen krijgen ook ontstekingen aan het borstbeen. Dat kan een benauwd gevoel geven en pijnlijk zijn. Een andere klacht waar mensen met de ziekte van Bechterew last van kunnen hebben is oogontsteking (uveïtis). Het oog is dan rood, pijnlijk, traant en u kunt geen licht verdragen. U merkt dat u een beetje wazig ziet. De oogontsteking is meestal niet schadelijk voor het oog.

Ontstaan van de ziekte

Hoe de ziekte van Bechterew precies ontstaat is niet bekend. Een mogelijke oorzaak is erfelijkheid, maar ook infecties in het lichaam (vooral van urinewegen en darmen) spelen misschien een rol. Tijdens een infectie maakt het lichaam afweerstoffen aan, die soms actief blijven als de infectie over is en u weer beter bent. Vervolgens richten deze afweerstoffen zich tegen de gewrichten van de rug. Bij bijna alle mensen met Bechterew komt in het bloed de erfelijke factor HLA-B27 voor. Mensen die de ziekte niet hebben, hebben deze stof bijna nooit in hun bloed. Toch zegt deze stof nog niet alles. De aanwezigheid van het stofje is meer een aanwijzing voor de ziekte dan een verklaring ervan.

Diagnose

Het is voor een arts moeilijk om vast te stellen of u de ziekte van Bechterew hebt. Op röntgenfoto's zijn vaak geen afwijkingen te zien. Daarom zal de arts afgaan op het lichamelijk onderzoek en op uw verhaal over de klachten. Uit het lichamelijk onderzoek blijkt of u afwijkingen hebt die kunnen duiden op Bechterew, zoals algemene stijfheid als u de rug of borstkas beweegt of pijn onder in de rug wanneer iemand erop drukt. Is uw bloedgroep HLA-B27 positief? Dan is de kans nog groter dat u de ziekte van Bechterew hebt.

Behandeling

Mensen met de ziekte van Bechterew krijgen te maken met verschillende behandelaars. De belangrijkste persoon is de reumatoloog. Daarnaast speelt de fysiotherapeut een grote rol, omdat hij u met oefeningen kan helpen om pijn en stijfheid te verminderen.

Een ergotherapeut adviseert u over hulpmiddelen en het gebruik ervan. Hij leert u ook nieuwe vaardigheden aan, zodat u zich makkelijker beweegt in het dagelijks leven, op uw werk en thuis. Als u last hebt van een oogontsteking krijgt u ook te maken met de oogarts.

Een orthopedisch chirurg ten slotte wordt ingeschakeld als u een gewrichtsoperatie moet ondergaan. De ziekte van Bechterew gaat niet over, maar een goede behandeling kan het ziekteproces wel vertragen.

Meestal bestaat de behandeling uit medicijnen om de ontstekingen te remmen en de pijn te verminderen. Welke medicijnen u uiteindelijk krijgt hangt af van uw klachten, hoe u reageert op de medicijnen en of u last hebt van bijwerkingen. De meeste mensen met Bechterew moeten deze medicijnen hun leven lang blijven slikken. Dat is niet altijd even makkelijk te accepteren. Het kan zijn dat u daar moeite mee hebt. Bespreek dat dan eens met uw arts of met mensen die dezelfde ziekte hebben (bijvoorbeeld via een patiëntenorganisatie).

Paramedische behandeling

Het belangrijkste voor mensen met de ziekte van Bechterew is om te blijven bewegen. Dat betekent veel en vaak oefeningen doen en zo lang mogelijk in beweging blijven. U kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een van de Bechterew-oefengroepen bij u in de buurt. Hier kunt u in groepsverband gericht oefenen onder begeleiding van een kinesitherapeut / fysiotherapeut. Een Bechterew-oefengroep kan u helpen om gedisciplineerd uw oefeningen te blijven herhalen. Daarnaast is de groep ook een manier om andere mensen met Bechterew te ontmoeten.

Gevolgen van de ziekte voor het dagelijks leven

De ziekte van Bechterew verandert uw hele leven. U merkt waarschijnlijk dat u pijn hebt of sneller moe bent. Dingen die u vroeger gewoon deed, kosten u dan meer moeite. Het vraagt wat van u om op een goede manier met de ziekte om te gaan. Vaak helpt het als u praat met anderen die ook de ziekte van Bechterew hebben. Uiteindelijk zult u zelf een nieuw evenwicht moeten vinden waardoor u goed met de ziekte om kunt gaan. Bespreek dit eens met uw arts of met mensen die dezelfde ziekte hebben (voor lotgenotencontact kunt u terecht bij uw patiëntenorganisatie).

Commentaren

Bewegen bij Bechterew Wat is bewegen precies? Veel activiteiten in het dagelijks leven vormen beweging maar wat is precies goed voor iemand met M. Bechterew? Het bewaken van voldoende thoracale extensie (strekmogelijkheid) van de wervelkolom is belangrijk om vervolgens activiteiten op te bouwen op geleide van ontstekingsactiviteit. Neem contact op met uw fysiotherapeut over vragen bij dit proces.

Gepost door: Drs. D.M. Keesenberg | 29-12-09

Ik heb pain in mijn knie voor lange tijd ik kan niet satand en lopen lange tijd .ging ik fysiotherapie ik eet medcicen it niet werk vorige week ging ik naar het ziekenhuis dokter zei dat ik fysiotherapie lange tijd gaan mijn knie is pijnlijk en moeilijk om te werken kan uw mij helpen

Gepost door: suman sharma | 03-04-11

De commentaren zijn gesloten.