09-08-07

Carpal Tunnel Syndroom

Het carpal tunnel syndroom is een zeer frequente aandoening van de hand en de pols. De symptomen beginnen op het moment dat de nervus medianus, één van de belangrijke zenuwen van de hand, gekneld raakt in de carpale tunnel in de hand. Dit soort aandoening wordt een zenuw entrapment genoemd.

Iedere aandoening die de grootte van de carpale tunnel in de hand doet afnemen kan dus de oorzaak zijn van een carpal tunnel syndroom.

Deze aandoening kwam de laatste jaren meer in de kijker te staan omdat ze gelinkt werd aan het veelvoudig en langdurig werken op de computer, het is echter duidelijk dat ze met vele andere activiteiten net zo zeer verbonden is!

carpal syndroom

Oorzaken

Twee belangrijke factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor een carpal tunnel syndroom:

  • Ofwel wordt de inhoud van de tunnel groter: een ernstig trauma of een breuk van de pols kan leiden tot een uitgesproken zwelling van de structuren in en rond de tunnel.
  • Anderzijds kan een breuk van de pols er ook toe leiden dat de tunnel zelf verkleind wordt :een stuk bot kan zodanig verschuiven dat de tunnel een andere, kleinere vorm krijgt.

Er zijn ook een aantal risicofactoren bij mensen die handenarbeid of andere activiteiten uitvoeren:

  • Veel kracht zetten
  • Veel in dezelfde stand met de pols werken
  • Een abnormale of overdreven buig of overstrek stand van de pols
  • Heel veel dezelfde beweging uitvoeren
  • Temperatuur
  • Trillingen

Een van deze factoren alleen kan niet een CTS (carpal tunnel syndroom) veroorzaken, het is steeds een combinatie van een aantal risico factoren dat verantwoordelijk is. Een aantal studies hebben ook aangetoond dat roken, obesitas en overmatige cafeïne inname belangrijke factoren kunnen zijn die aanleiding kunnen geven tot een grotere gevoeligheid om een CTS te ontwikkelen.

Door de toenemende en constante druk op de zenuw gaat de bloedtoevoer naar de zenuw verminderen, op termijn kan hierdoor littekenweefsel ontstaan. In het begin kan het letsel volledig hersteld worden, bij langer durende druk op de zenuw is het echter mogelijk dat de zenuw dusdanig is beschadigd dat het letsel onherstelbaar wordt.

Symptomen

Een van de eerste symptomen van een carpal tunnel syndroom is een geleidelijk toenemende voosheid gecombineerd met tintelingen in het gebied dat door de nervus medianus wordt bezenuwd. Vaak wordt dat gevolgd door een doffe, diepe pijn in de hand en de vingers.
Zeer typisch is de nachtelijke pijn en het gevoel dat de hand slaapt, voornamelijk in de nachtelijke uren na een paar uur slaap. Soms is het ook mogelijk dat de pijn uitstraalt naar boven toe, naar de elleboog en zelfs naar de schouder toe.

Op langere termijn worden ook de spieren van de duim aangetast, ze worden zwakker en het spiervolume van de duim neemt af, dit heet spieratrofie. Dan wordt het al moeilijk om een naald of een glas water op te heffen, soms laat men het gewoon vallen omdat het gevoel en de kracht zo sterk zijn afgenomen.

Diagnose

Alles begint met een grondig klinisch onderzoek van uw hand en een uitgebreid gesprek met aandacht voor uw symptomen, eventuele behandelingen die u al hebt gehad, etc.

Meestal wordt een electromyografie uitgevoerd. In die gevallen waarbij het CTS is ontstaan na een fractuur kan een bijkomende RX opname of eventueel een CT scan aangewezen zijn.

Behandeling

    1. De niet-operatieve behandeling

De activiteiten die verantwoordelijk zijn voor uw CTS moeten aangepast of mogelijk gestopt worden. Vermijd repetitieve bewegingen van de hand en de pols, overdreven veel kracht zetten op de hand en pols, en extreme posities van de pols.
Probeer het roken te stoppen en vermijd overmatige cafeïne inname.

In de vroegtijdige stadia van het CTS kan een polsbrace enige verbetering van de klachten geven. De brace houdt de pols namelijk in een rustpositie, extreme buig en strekbewegingen zijn niet mogelijk. In deze stand is het polskanaal ook het grootst, dit geeft een zo comfortabel mogelijke ruimte aan de zenuw. Voornamelijk 's nachts is er een duidelijke afname van de pijn, de brace verhindert dat uw pols in een abnormale stand tijdens de slaap wordt geplooid.

Ontstekingsremmende medicatie kan helpen om de zwelling weg te nemen, indirect is er dan ook een vermindering van de symptomen.

Indien deze eerste stappen niet helpen om uw symptomen van CTS te verminderen kan een Cortisone injectie worden gegeven in de carpal tunnel. Cortisone is een zeer sterk ontstekingsremmend product dat de zwelling in de tunnel kan doen verminderen en een, tijdelijke, afname van de klachten geeft.

    2.  De operatieve behandeling

Op het moment dat alle pogingen om u van uw klachten af te helpen, falen, is het aangewezen om een kleine chirurgische ingreep uit te voeren en de druk op uw zenuw weg te nemen. Door de druk op de zenuw weg te nemen kan men spreken van een bijna ogenblikkelijk herstel en vallen de pijnklachten quasi direct weg. Dit op voorwaarde dat het letsel niet al te langdurig bestaan heeft en er geen onherroepelijke schade is aan de zenuw.

De ingreep gebeurt meestal onder een locoregionale of plaatselijke verdoving, slechts uitzonderlijk zal geopteerd worden voor een algemene verdoving.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • de open techniek
  • de endoscopische techniek

De open techniek

Hierbij wordt een insnede gemaakt over de pols en hand en wordt de zenuw onder direct zicht vrijgemaakt. Ik gebruik deze techniek nog maar zeer sporadisch, enkel bij fracturen of oude letsels wordt deze techniek nog gebruikt.

De endoscopische techniek

Hierbij wordt een kleine incisie gemaakt over het polsgewricht, een paar dilatators worden onder het ligament geschoven om een kleine tunnel te creëren en eventuele vergroeiing van de zenuw of de pezen met het dak van de tunnel los te maken.

Vervolgens wordt een kleine glasvezelkabel camera wordt ingebracht en het ligament wordt in beeld gebracht.

Via hetzelfde instrument wordt een mesje naar boven uitgeklapt. Het ligament, onder direct zicht, over de ganse lengte gekliefd. De fascia en de huid in de handpalm worden niet beschadigd en de revalidatie kan daardoor vlotter verlopen.

De uiteinden van het ligament gaan open, in het verdere verloop zal er een littekenweefsel brug tussen beide ontstaan en wordt de tunnel hersteld, zij het dan wel in een grotere, ruimere versie.

De Revalidatie

De endoscopische techniek heeft het voordeel dat revalidatie vlotter verloopt, de fascia en de huid in de hand zijn niet aangetast en dus niet gevoelig bij aanraken.

Er wordt voor één week een onderarmgips aangelegd, het is ondertussen wel toegestaan om uw vingers te bewegen en te gebruiken, zij het zonder veel kracht te zetten! Het is echter wel van belang om zo snel mogelijk met de vingers te bewegen om te vermijden dat deze zouden stijf worden!

Na het verwijderen van het gips wordt gestart met de kinebehandeling. Deze is er eerst op gericht om de pijn en de zwelling weg te nemen, een zachte massage rond de operatie regio helpt om verklevingen te voorkomen en verhindert littekenweefsel vorming. Specifieke oefeningen worden daarna opgestart om uw buigpezen vlot te laten glijden in de carpale tunnel.

Daarna zal uw kinesist u ook begeleiden om de dagdagelijkse activiteiten op een desdanige manier uit te voeren dat ze geen belasting meer vormen voor de carpale tunnel en zijn inhoud.

Houd er rekening mee dat het gedurende zes weken niet is aangewezen om echt veel kracht te zetten op uw hand.

Commentaren

Na een tennisarm operatie krijg ik steeds meer last van tintelend vingers en een zeer gevoelige onderarm.Zelfs de wind doet pijn over de arm.De arm en hand voelt soms aan of dat het verbrandt is.Ben al bij verschillende dokters geweest en ze halen allemaal hun schouders op.Ze weten er precies zelf geen raad mee.
12 september moet ik onder de NMR.Hopelijk weten ze dan wat er mis is.
Herkent iemand dit voorval?

Gepost door: inge | 08-09-08

ken ik Ik heb precies hetzelfde! Ik heb geen operatie ondergaan, maar ik ken het gevoel, alsof het gevoelloos is terwijl het toch pijn doet. Ook trillingen van mijn hand naar mijn arm doen erg veel pijn. Ik ben ermee naar mijn huisarts geweest maar die wist niet wat het was. Groet Floortje

Gepost door: Floortje | 28-09-08

best na een arbeidsongeval zit ik nu al 4 maand met een enorme pijn ter hoogte van de pols en duim. Echter hebben meerdere onderzoeken niks aangetoont. maandag moet ik in de mnr scan en hopelijk vinden ze nu eindelijk wel iets. zelfs kine en kraken heeft nog niks uitgehaalt. heb jij msh een antwoord voor mijn pijn?

emelie

Gepost door: emelie | 09-06-09

ik ben vorige vrijdag geopereerd geweest aan het CTS. Gisteren ben ik trug bij de dokter geweest om het gips eraf te halen. Ik had vooral last van de tintelingen en het gevoel dat je vingers slapen, alle vingers buiten mijn pink. Naar de dokter geweest en hij heeft aantal testjes gedaan en ik had ernstige vorm van CTS. en ik ben nog maar 23 jaar en ga nog naar school. Blij dat de operatie achter de rug is maar kan nog steeds niets doen, niet met de auto rijden, iets vastnemen, ... Das wel vervelend

Gepost door: sanne | 06-07-10

Ben 12 jan 2011 aan cts link geopereerd.(endoscopisch). Na de opereatie geen fysiotherapie gehad. Het is nu 6 weken geleden maar de doofheid treedt bij verschillende handelingen nog steeds op ook kan ik met mijn hand geen vuist maken en verder worden beide handen (de rechter heeft ook cts maar is nog niet geopeerd)snachts stijf. Ik kan ze dan niet buigen.Pas een tijdje na dat ik ben opgestaan gaat het beter.Weet iemand hoe dit komt en wat ik er aan kan doen en welke oefeningen moet ik doen om mijn hand weer normaal te kunnen gebruiken

Gepost door: mary Taris | 27-02-11

@mary: misschien best toch eens raad vragen aan de dr. die je opereerde.

Gepost door: Kristof | 27-02-11

Ik heb hetzelfde probleem, moet nu oefeningen doen van de fysio. De oefeningen vind je op www.ortho-spm.be Ik moet alle oefningen 20x doen en dan 4x per dag. Na een week oefenen merk ik nog weinig vooruitgang. Eigenlijk elke dag opnieuw beginnen.

Gepost door: fred sipkema | 09-03-11

Na operatie aan carpaal tunnel syndroom heb ik nu littekenweefsel , gaat dit weer goedkomen en wat kan ik dan het beste doen, heb een eigen kaasspeciaalzaak en wil na 7 weken weer aan de slag maar ze geven een herstel van een half jaar.

met vriendelijke groet

Gepost door: Helma Barten | 16-04-11

De commentaren zijn gesloten.