21-06-07

Wervelkanaalstenose vaak aanzien voor hernia

backpainKlachten over wervelkanaalstenose worden vaak niet als zodanig herkend. Hierdoor lopen mensen onnodig lang hiermee door, terwijl het sinds kort goed te opereren is. Dit stelt dr. G.N. Homminga, orthopaedisch chirurg in Kliniek Klein Rosendael dat onderdeel is van het netwerk van MediNova.

Wervelkanaalstenose komt veelal voor bij mensen van 45 tot 70 jaar en wordt veroorzaakt door slijtage. Druk op de zenuwen veroorzaakt pijn in de benen, waardoor er klachten ontstaan bij lopen en staan. Veel huisartsen denken bij deze klachten aan een hernia of vernauwde bloedvaten. Zij zijn relatief onbekend met de stenose en de behandelingsmogelijkheden vandaag de dag.

Nog steeds wordt in vele ziekenhuizen bij een stenose de gehele wervelboog verwijderd en de belendende wervels vastgezet met grote schroeven en staven: een grote operatie. Sinds kort is het echter simpel op te lossen door een titanium plaatje in de rug tussen de wervels te zetten, die de wervelkolom ‘opkrikt’. Deze operatie wordt volledig vergoed door de verzekering. In Duitsland is deze nieuwe methode al veel gebruikt en met goed resultaat.

Dr. Homminga geeft een aantal tips om wervelkanaalstenose te herkennen:

-Moeite met lopen; patiënten krijgen al last na 50 meter.

-Tijdens het lopen ontstaan heftige klachten van pijn, uitstralend in de billen en bovenbenen die de patiënt dwingen om stil te staan. Soms zijn slechts nog weinig stappen mogelijk.

-Door voorover te buigen, te gaan zitten of op de zij te gaan liggen verdwijnt de pijn weer doordat in deze houdingen in het wervelkanaal weer iets meer ruimte ontstaat.

-De meeste patiënten kunnen wel zonder klachten fietsen.

-Uitstrekken van de rug is extra pijnlijk omdat bij deze stand er nog minder ruimte in het wervelkanaal ontstaat.

Bron: Zorgkrant.nl

Commentaren

Goedemorgen, ik kwam onlangs deze website tegen. Hier opereert men endoscopisch, kunt u mij hier iets meer over vertellen.

Gepost door: hernia | 10-01-11

De commentaren zijn gesloten.