12-11-06

Rugpijn, spierpijn of pathologisch?

ruggengraatRugpijn, een vaak voorkomende pijn

Zowat 60% van de Belgische bevolking heeft te kampen met rugpijn. In de meeste gevallen gaat het om spierpijn die niet ernstig is en het gevolg is van een klein trauma, een slechte lichaamshouding of kleine ongelukjes. Maar in 1 à 10% van de gevallen gaat het om een echte pathologie ter hoogte van de ruggenwervel.

 

Rugproblemen

Rugproblemen kunnen heel wat oorzaken hebben. Meestal worden ze in twee categorieën onderverdeeld: gecompliceerde rugpijn (pathologische) en niet gecompliceerde rugpijn.

Gecompliceerde rugpijn

Deze rugpijnen komen gelukkig het minst vaak voor (1 à 10% van de bevolking). Ze zijn meestal het resultaat van een ziekte of een aangeboren afwijking van de ruggenwervel.

Congenitale afwijkingen (aangeboren) die voor aanzienlijke rugproblemen kunnen zorgen zijn onder meer:

    • Spina Bifida: Afwijking ter hoogte van de wervels die voor het optreden van hernia zorgt.
    • Spondylolyse: Geen of onvoldoende beendervorming ter hoogte van de wervels.

De meest voorkomende aandoeningen zijn:

    • Discus Hernia: Deze aandoening gaat gepaard met een uitstulping van de tussenwervelschijf die tegen de zenuwwortel drukt en dat tengevolge van een probleem in de structuur van de schijf. De te hoge druk kan veroorzaakt worden door een trauma (een ongeval, het dragen van zware voorwerpen, enz.). Door de druk op de zenuwen ontstaat pijn die hevig kan zijn. Iemand met een discus hernia heeft de neiging om de rugspieren samen te trekken omdat hij bang is voor de pijn bij het bewegen, maar op die manier wordt de pijn alleen maar erger. Als er druk is op de heupzenuw - en die loopt van het ruggenmerg naar het been - dan straalt de pijn uit naar de dij, de kuit en soms zelfs de voet. Die typische pijn noemt men ischias en ze gaat vaak gepaard met tintelingen, verminderde gevoeligheid en spierzwakte ter hoogte van de benen. Bij ischias moet snel een arts geraadpleegd worden om een adequate behandeling in te stellen.

Gewrichtsaandoeningen

  • De meest gekende gewrichtsaandoening is wellicht artrose, een chronische reumatische aandoening die gepaard gaat met slijtage van de gewrichten (kraakbeenletsels), pijn, misvormingen en moeilijkheden om te bewegen. Artrose komt vaak voor bij ouderen, maar de ziekte heeft geen invloed op de algemene gezondheidstoestand. Meestal betreft het de nek en de lage rug.
  • Daarnaast is er ook nog reumatoïde polyartritis, een auto-immuunziekte waarbij de gewrichten ontsteken (meestal symmetrisch) en pijn veroorzaken, misvormingen en toenemende moeilijkheden om te bewegen. De ziekte evolueert in opstoten en komt vooral voor bij vrouwen. Vaak gaat ze gepaard met koorts. Reumatoïde polyartritis tast bovendien de algemene gezondheidstoestand aan.
  • Rugziekten kunnen een "mechanische" oorzaak hebben, een afwijking van de wervelkolom bijvoorbeeld. De meest voorkomende zijn kyfose (afwijking van de dorsale convexiteit), lordose (overmatige kromming van de wervelkolom naar voren) en scoliose (zijwaartse verkromming van de wervelkolom).
  • Ten slotte zijn er ook ziekten zoals kanker (metastasen), een ontsteking van de wervelkolom of osteoporose die rugpijn kunnen veroorzaken.

Niet gecompliceerde rugpijn

De meeste rugpijn is van musculaire oorsprong en verdwijnt spontaan na een paar dagen. De pijn kan veroorzaakt worden door een licht trauma dat te wijten is aan een grote inspanning, een lang aangehouden slechte houding, en zo meer. De pijn situeert zich vaak ter hoogte van de lenden en meestal volstaat een behandeling van een aantal dagen om te genezen. Het is dus uitkijken voor bruuske bewegingen en verkeerde lichaamshoudingen bij het werk, het sporten of gewoon in het dagelijks leven.

Hoe kan je rugpijn vermijden?

Preventie is en blijft het wapen tegen rugpijn, ook al heb je er nooit of af en toe last van . Het komt er op aan om dag in dag uit je rug te beschermen door het vermijden van nefaste bewegingen en door je te informeren over wat goed en wat niet goed is voor de rug.

Regelmatig sporten en bewegen draagt op zich al bij tot de preventie van rugklachten. Alle sporten zijn goed, tenzij ze pijn veroorzaken natuurlijk. Veroorzaakt het sporten geen pijn en wordt ze regelmatig beoefend, dan moet de inspanning vooral aangehouden worden.

Doet u nooit aan sport of lichaamsbeweging? Het is nooit te laat om ermee te beginnen. Correct bewegen kan je overigens leren bij de kinesist of in een rugschool en die bewegingen kan je makkelijk integreren in het dagelijkse leven. Ze zijn ook een uitstekende vomr van preventie omdat ze vooral zorgen voor het versoepelen en het beschermen van de rug.

Het kan verassend lijken, maar als je rugpijn hebt, moet je zoveel mogelijk bewegen! Vroeger werd bij acute pijn aanbevolen om vijftien dagen het bed te houden, in afwachting dat je weer kon bewegen, maar vandaag de dag beveelt men een rustperiode aan die niet langer duurt dan 24 à 48 uren.

De commentaren zijn gesloten.