04-11-06

Osteoporose : neem Calcium & Vitamine D ernstig

Inleiding

U zult alvast één en ander over osteoporose hebben gehoord of gelezen. Osteoporose is de medische aanduiding voor mensen bij wie de botafbraak (botontkalking) al een geruime tijd sneller gaat dan de aanmaak van nieuw bot. Botontkalking is een natuurlijk proces dat versnelt naarmate men ouder wordt. Men kan dit proces niet stoppen, maar wel vertragen.


osteoporose 1Botontkalking of Osteoporose

Al onze botten samen vormen het skelet. Tot ongeveer het 35ste levensjaar groeien onze botten. Tot die tijd is er een grotere aanmaak van nieuw bot, dan afbraak van oud bot. Meer afbraak dan opbouw treedt op na de leeftijd van 45 jaar. We spreken dan van botontkalking.

Het gevaar van botontkalking is dat de botten brozer worden. De kans op het breken van botten neemt dan sterk toe. De meest breekbare botten van ons lichaam zijn wervels, pols of heup. Ook bestaat de kans dat rugwervels gaan inzakken. Dit veroorzaakt rugklachten.

Er is sprake van osteoporose bij ernstige botontkalking. Botten kunnen dan snel breken en herstellen langzaam.

Osteoporose komt steeds meer voor: enerzijds omdat er steeds meer ouderen zijn de Lage Landen (vergrijzing van de bevolking), anderzijds omdat mensen in het algemeen steeds ouder worden.

Ieder jaar is er in België sprake van 58.000 botbreuken ten gevolge van osteoporose.


Bij wie komt het voor?

osteoNiet alleen vrouwen krijgen te maken met osteoporose, ook bij mannen komt het voor. De kans dat vrouwen eerder osteoporose krijgen is wel groter. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen heeft een botbeschermende werking en de aanmaak van dit hormoon neemt na de menopauze of overgang af.

Komt de menopauze vroeger dan normaal, dan valt ook eerder de beschermende werking van oestrogeen weg. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij vrouwen bij wie de eierstokken zijn verwijderd.


Osteoporose kunt u zelf helpen voorkomen

Preventie van osteoporose begint met een gezonde levensstijl. Hieronder ziet u een opsomming van de balangrijkste factoren die botontkalking en dus de evolutie van osteoporose vertragen of juist in de hand werken.

 

U kunt het ontstaan van osteoporose vertragen door:

  • Voldoende lichaamsbeweging
  • Dagelijks in de buitenlucht zijn (waarbij hoofd en handen onbedekt zijn)
  • Voeding mat voldoende Calcium (met name zuivelproducten)

U versnelt het ontstaan van osteoporose door:

  • Roken
  • Veel koffie drinken
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Een leven vol spanning en stress

Wilt u uw levensstijl ingrijpend wijzigen door bijvoorbeeld te beginnen met sporten of te stoppen met roken? Zorg dan voor goede begeleiding, zodat uw lichaam daaraan kan wennen. Uw arts en/of apotheker kan u hierbij adviseren.

Commentaren

:-) Heel goed artikel en duidelijk uitgelegd, hier kunnen sommige dokters nog wat van leren.
Prettige vrijdag, groetjes

Gepost door: Etienne | 17-11-06

mnemnen doen bleble gt boos gelinie
estinig ie papa

Gepost door: bleble | 11-12-08

De commentaren zijn gesloten.