13-07-06

Oorzaken meniscusletsel en behandelingsopties

De letsels van de meniscus kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:

  1. traumatische letsels (aansluitend aan een ongeval).
  2. degeneratieve lestels(gerelateerd aan de veroudering van de meniscus en veelal veroorzaakt door een triviaal letsel als een diepe hurkzit, een kleine misstap of het ongelukkig uit een auto stappen).

 

  1. Bij de traumatische letsels is er sprake van een scheur in de meniscus die soms voor hechting in aanmerking komt. De MRI (foto) toont een scheur in de binnenmeniscus achterhoorn die zich bevindt in het doorbloede gedeelte van de meniscus (de pijl wijst de scheur aan). Er is een tendens in de hedendaagse orthopedie om een gescheurde meniscus te hechten indien de scheur zich bevindt in het doorbloede gebied (foto). De redenen staan boven onder 1 t/m 3 vermeld en men weet intussen dat verwijdering van de gehele meniscus een vergrote kans op kraakbeenbeschadiging geeft uiteindelijk leidend tot een artrose (=slijtage) van het betreffende compartiment van de knie (foto). 

  2.  

Indien een meniscusfragment telkens inklemt tussen bovenbeen en onderbeen leidt dit doorgaans tot beschadiging van het kraakbeen.

Om deze reden verdient het aanbeveling de beschadigde meniscusfragmenten te verwijderen.

 

De toestand met ernstige en vaak pijnlijke kraakbeenbeschadiging die op termijn na verwijdering van een groot deel van de meniscus kan ontstaan en die momenteel regelmatig op de polikliniek orthopedie wordt gezien, wordt wel

"post-meniscectomie-syndroom" genoemd. Het interval tussen de meniscus operatie en het ontstaan van deze conditie bedraagt soms wel 15 tot 25 jaar.

Indien een scheur van de meniscus niet voor hechting in aanmerking komt, wordt alleen het beschadigde gedeelte verwijderd en wordt de restmeniscus zo glad mogelijk bijgewerkt.

  1. Ook in geval van degeneratieve letsels van de meniscus wordt een zo klein mogelijk deel van de meniscus verwijderd. Hierbij moet op grond van het aspect van de meniscus op de monitor en de kwaliteit van de meniscus bij het knippen worden bepaald waar het stevige en nog gezonde meniscusweefsel zich bevindt want dit bepaalt het grensvlak tussen normaal en beschadigd of degeneratief meniscusweefsel (foto).

Bij degeneratieve meniscusafwijkingen wordt regelmatig ook beschadiging van kraakbeen gezien. Om die reden is het in geval van verwijdering van een degeneratieve meniscus nog mogelijk dat zich restpijn in de knie bevindt. Deze pijn wordt dan meestal door de kraakbeenveranderingen veroorzaakt.

 

Een bijzondere vorm van meniscusdegeneratie wordt gezien bij de Chondrocalcinosis van de meniscus (foto) en (foto) waarbij de meniscus zijn elastische eigenschappen verliest ten gevolge van kalkdeposities (calciumpyrofosfaat kristallen) in de meniscus en in mindere mate ook in het gewrichtskraakbeen. De meniscus kan makkelijker beschadigen. De exacte oorzaak van deze kalkneerslagen is onbekend. Deze conditie van de knie wordt ook wel pseudo-jicht genoemd. Ontspoorde kraakbeencellen zijn waarschijnlijk de oorzaak van de kalkneerslag. De aandoening komt op oudere leeftijd voor maar wordt ook bij jongere patiënten gezien en meestal is er dan sprake van erfelijke factoren. De symptomen zijn gelijk aan die van een degeneratieve meniscus. Op een gewone röntgenfoto zijn de verkalkingen meestal goed te zien (foto). Op de röntgenfoto is naast chondrocalcinosis van de menisci vooral ook sprake van artrose van de knie.

 

Kort na een arthroscopie wordt vaak ook een vage pijn aan de binnenzijde van de knie ervaren die na een tot twee weken verdwijnt en kan worden toegeschreven aan de rekpijn van de mediale collaterale band ten behoeve van het verwijderen van een gedeelte van de binnenmeniscus achterhoorn. De operateur beweegt de knie tijdens de operatie voorzichtig in een X-stand om de meniscus goed te kunnen bereiken.

Gepost in Algemeen | |  Print

Commentaren

Link Hallo,
bedankt voor je berichtje, ik zet alvast je link op mijn blog, zo loop ik (en anderen) regelmatig eens langs.
Misschien kan je stukjes posten op verzoek ? Bijvoorbeeld over het iliotibiaalband frictiesyndroom ;-)

Gepost door: Hans | 13-07-06

De commentaren zijn gesloten.