13-07-06

De Meniscus / De Menisci

De halvemaanvormige of C-vormige menisci (foto) die zich tussen bovenbeen en onderbeen bevinden en die gevormd worden uit kraakbeen dat voornamelijk elastische en schokdempende eigenschappen bezit, hebben 3 functies:
  1. een begeleidende functie bij de “rol en glij”-beweging van het meer ronde bovenbeen uiteinde over het meer vlakke scheenbeen, een soort “kogellager-functie”.
  2. een stabiliserende functie in de knie door zijn vorm en door de verbinding van de meniscus aan het kniekapsel en het scheenbeen (tibiaplateau).
  3. een schokdempende functie bij het lopen waarbij elke knie bij iedere stap het volle lichaamsgewicht moet dragen en bij sprongen zelfs een aantal keer het lichaamsgewicht moet worden opgevangen. De meniscus geleid door zijn vorm de centraal inwerkende kracht op de knie naar buiten af.

De menisci zijn aan de zijde van het kniekapsel goed van bloed voorzien (foto). Op de foto staat de F voor femur (bovenbeen) en de T voor tibia (scheenbeen). Het vrije uiteinde (de binnenrand) is nauwelijks doorbloed en daartussen bevindt zich een overgangszone. Bij een bloeding in de knie aansluitend aan een trauma wordt in 75% letsel van de voorste kruisband gezien (zie verder) en in 20% van de gevallen is sprake van een letsel van de meniscus. De scheur bevindt zich dan vooral in het goed doorbloede perifere gedeelte van de meniscus. In ongeveer 5% van de gevallen is de bloeding een gevolg van een fractuur (tibiaplateau) of een diepe kraakbeenbeschadiging. (Mensen die middelen tegen bloedstolling gebruiken of patiënten met hemofilie kunnen ook zonder trauma bloedingen in de knie krijgen).

De mate van doorbloeding van de meniscus bepaalt de kans op genezing en daarmee tevens de keuze van behandeling. Er is in de orthopedie tegenwoordig een tendens om een meniscus te hechten indien de scheur daarvoor geschikt is (zie verder). In de laatste 30 jaar is er een ontwikkeling geweest van een open (bijna) volledige meniscectomie, ongeacht het type scheur, tot een arthroscopische meniscopexie (meniscushechting).

De kwaliteit van de meniscus vermindert naarmate men ouder wordt en dit proces van degeneratie (foto) is bovendien gerelateerd aan de mate van belasting tijdens sporten en bij de beroepsuitoefening.

Gepost in Algemeen | |  Print

Commentaren

Geachte heer of mevrouw,
Ik heb eeb tweetal brandende vragen voor u:

1)is het wegnemen van gescheurde meniscus onvermijdelijk als de scheuring in het minder goed doorbloede gedeelte zit?

2)ik heb gehoord dat tegenwoordig lijmstoffen afkomstig van oesters of mossels worden gebruikt i.p.v. het traditionele hechten met draad en naald. Kennen jullie gevallen waarin deze lijmmethode is toegepast bij meniscusschade.
Ik wil het nl. mijn behandelendarts voorstellen.

Dank voor uw moeite.
Hans van Aken.
PS Uw site verdient een compliment. Uitstekende teksten, begrijpelijk, duidelijk uitleg.

Gepost door: van aken | 09-06-07

De commentaren zijn gesloten.