24-06-06

Wat te doen bij hyperventilatie

Wat kan je doen bij hyperventilatie

Hyperventilatie kan een ingewikkeld probleem zijn, waarbij vaak verschillende invalshoeken moeten worden benut om er iets aan te doen.

 

1. De verhouding tussen belasting en belastbaarheid" moet worden rechtgetrokken: problemen moeten zo nodig worden opgelost, emotionele gebeurtenissen moeten worden verwerkt, enz.

2. Verschillende ontspanningsoefeningen kunnen helpen de spanningstoestand te verlichten.

3. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen het begin van een hyperventilatieaanval te onderdrukken. Sommige mensen die hyperventileren hebben van regelmatig zuchten een soort gewoonte gemaakt. In die gevallen zijn ademhalingsoefeningen nuttig om die slechte gewoonte af te leren.

4. Als een hyperventilatieaanval doorzet en de ademhaling niet meer beheerst kan worden, is het ademen in een plastic zakje een goede manier om de aanval te doen stoppen. Het gebruik van deze "techniek" moet wel worden geleerd.

5. Fobieën en andere problemen die het gevolg zijn van de hyperventilatie moeten worden aangepakt en opgelost.

 

Wie last heeft van hyperventilatie hoeft zich niet te schamen om hulp te vragen. De huisarts kan behulpzaam zijn. In bepaalde gevallen zal de huisarts doorverwijzen naar de fysiotherapeut of de maatschappelijk werkende, om ademhalings- en ontspanningsoefeningen te leren en om de problemen op een rijtje te zetten.

| |  Print

Commentaren

hyperventilatie ik heb vooral last van hyperventielatie als ik in de auto ga ryden ,heeft iemand daar een oplossing voor?
Alleen al de gedachte dat ik in de auto moet rijden geeft me ademhalingsmoeilijkheden.

Gepost door: roger | 09-07-07

Verhouding tussen belasting en belastbaarheid rechttrekken Wat betekent de verhouding tussen de belasting en belastbaarheid rechttrekken? Er wordt hier gedoeld op het meerdimensionaal belasting en belastbaarheidsmodel. Dit model is en niet wetenschappelijk en in de praktijk absoluut niet te toetsen.

Gepost door: Drs. D.M. Keesenberg | 29-12-09

De commentaren zijn gesloten.