24-06-06

 Tennisarm of tenniselleboog

Wat is een tennisarm:
Een tennisarm wordt ook wel tenniselleboog of epicondylitis lateralis humeri genoemd. In de literatuur vinden we doorgaans de volgende omschrijving: Een tennisarm is een niet bacteriele peesontsteking die gelokaliseerd is aan de elleboog. De pees(ontsteking) vindt zijn oorsprong aan het onderste, buitenste botuitsteeksel van de bovenarm. Het betreft een pees van een spier die de hand in de richting van de handrug beweegt. Er kunnen in principe meerdere pezen aangedaan zijn maar meestal betreft het een gemeenschappelijke peesaanhechting (zie onderstaand plaatje)

 

 

Welke risicofactoren werken een tennisarm in de hand:
In principe kan iedereen een tenniselleboog krijgen. Hoewel er geen specifieke factoren zijn die een tennisarm in de hand werken zijn er wel activiteiten die een kans op een tennisarm doen vergroten. We moeten dan vooral denken aan werkzaamheden die aanspraak maken op de pols-, hand- en vingersstrekkers. (iets oppakken waarbij de handpalm naar beneden is gericht = bovenhands oppakken). Veelal herhaling van grote krachten en/of langdurige kleine krachten kunnen risico's met zich meebrengen. Het aantal tennisarmen die veroorzaakt worden door langdurige lichte continuerende belasting heeft duidelijk de overhand. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het meestal mensen betreft met een leeftijd van tussen de 30 en 45 jaar.

 

Symptomen van een tennisarm:

- pijn aan buitenzijde van de elleboog
- soms uitstralend naar onderarm(spieren), pols en hand
- zelden uitstraling naar buitenzijde bovenarm en schouder
- krachtsverlies en mogelijk coordinatie-stoornissen
- soms een typische "hard aanvoelende, gezwollen" onderarm
- het volledig strekken van de elleboog kan soms pijnlijk zijn (en beperkt). Deze
 klacht treedt vnl. 's morgens op of na een langere stabiele houding. Vaak na een
 aantal bewegingen van de elleboog wordt deze pijn minder
- pijn bij het rekken van de pols-strekkers (elleboog gestrekt en de hand in de
 richting van de handpalm bewegen)
- soms zijn er ook golferselleboog-klachten aanwezig aan dezelfde arm
- aan beide armen een tenniselleboog komt bij 10% van de patienten voor

 

Een simpele test: het bovenhands oppakken van een stoel geeft de typische pijnklachten die horen bij een tennisarm. ( zie ook onderstaand plaatje)

 

 

Reguliere behandeling:
Als uw bij de huisarts komt met een tennisarm zijn er verschillende mogelijkheden voor een behandeling.

- rust (op korte termijn meestal weinig nut, na rustperiode opleving van de
  klachten, gemiddeld na 1 jaar wel blijvend effectief)
- ijs (cold packs): verwacht er niet te veel van
- injectie (triamcinolonacetaat 10mg/ml)
 
(meer dan 3 x injecteren is gevaarlijk en ze zijn sterk af te raden)
- ontstekingsremmers (zelfs zware pillen hebben meestal geen langdurig effect)
- fysiotherapie: fricties, massage, ultra-geluid, kracht en coordinatie-oefeningen,
           mobiliseringen. (Kan goede resultaten geven)
- doorverwijzing naar orthopeed (mogelijk
operatief ingrijpen)
- zelden zien we doorverwijzing naar rheumatoloog (bij verdenking op arthritis)

 

               In vele gevallen raad de huisarts u een brace aan (zie foto).

| |  Print

Commentaren

Goede morgen Kan niet begrijpen hoe het komt dat hier zo weinig reacties worden geschreven vind dit zelf een hele goede blog met veel informatie.
Zit zelf ook nog op een site voor chronische pijnpatienten en weet dus
uit ondervinding dat er nood is aan zulke informatie.
In elk geval ik kom hier regelmatig bijlezen en zal dat ook blijven doen en
doe zeker op deze manier verde.
Groetjes

Gepost door: Etienne | 27-06-06

Hoi
ik ben geoperereed aan een tenniselleboog na behandeling met cortisone, nu ben ik na 3 weken uit de gips en volg ik fisio, pols en vingers kan ik goed gebruiken nog echt geen kracht maar da komt wel, groot probleem is de duim onderste gewricht gaat ook goed het bovenste kootje kan ik niet meer uit eigen beweging gebruiken, met behulp van mijn andere vingers wel zonder pijn maar uit eigen beweging niet, als ik dat probeer spannen mijn spieren zich wel zodanig dat het pijn doet aan de operatiestreek, maar geen beweging in het bovenste kootje te krijgen , wie heeft er ooit zulke klachten gehad en wat kon eraan verholpen worden.
Groetjes en hopelijk antwoord
Joseph
joseph.coppens@telenet.be

Gepost door: coppens joseph | 08-11-06

@ Joseph Beste Joseph,
Hopelijk zijn de klachten ondertussen al verdwenen.
Het bovenste kootje van de duim is waarschijnlijk "vastgeroest" door het gips. Dit kan normaalgezien verholpen worden door inetsieve progressieve mobilisatie van de hand en vooral dan de duim.

Veel succes!
Kristof

Gepost door: Kristof | 12-12-06

hulpapparaat na elleboogaandoening Mijn man heeft bij een ongeluk zijn elleboog verbrijzeld en is geopereerd aan de open breuken(in zijn elleboog en bovenarm en stukje onderarm zijn platen en schroeven gezet), in het ziekenhuis heeft hij 1x therapie gehad met een apparaat waar je je arm in moet leggen en dat wordt het apparaat afgesteld op een bepaalde bewegingshoek, en gaat je arm heen en weer, zo kan je dus nooit je arm overstrekken waardoor je veel pijn krijgt. Nu heeft onze fysiotherapeut niet zo''n apparaat maar doet deze oefening met zijn eigen handen. Mijn man is daar aardig benauwd voor omdat hij bang is dat de therapeut zijn arm net iets te ver doorbuigt etc. Weet iemand hoe zijn apparaat heet en welke fysioth. deze gebruikt in zijn praktijk?? Want zo met de normale fysiotherapie schiet het niet op en hij kan na 2 maanden zijn ahand nog steeds niet echt bewegen...
Wie kan ons helpen??

Gepost door: Nicky | 18-12-06

tenniselleboog Hoi Kristof
Spijtig genoeg is is mijn klacht nog lang niet gedaan het kootje is niet vatgeroest, maar na verdere onderzoeken is gebleken dat er een zenuw waarschijnlijk is afgekneld geweest hoogst waarschijnlijk van de gips, en die zou nu vanaf mijn elleboog tot aan mijn uiterste kootje van mijn duim moeten hestellen hij zou ofwel zwaar beschadigd zijn ofwel totaal dood maar dat kan men nu naar het schijnt niet met zekerheid zeggen, ik volg nu fiso en electrostimulatie en ergotherapie 3x per week men heeft mij verteld dat het minstens een jaar tot anderhalf jaar zal duren en zeker zolang de behandeling zal moeten volgen.
Ik kan het kootje nog met mijn andere vingers bewegen maar niet meer met de inpuls vanuit mijn hersenen daar de zenuw momenteel niet meer regageerd, indien er genezing komt is dat met ongeveer 1mm per week vertelde men mij als je bedenkt dat de afstand 290mm bedraagd zal dat nog een hele tijd duren.
Ook kan men kan men nu niet zeggen of hij zal herstellen is evengoed mogelijk dat er totaal geen herstel meer komt zo vertelde men mij.
Maar ik houd de moed erin en blijf verder oefenen en blijf met de gedachte dat wat ik meemaak slechts klein bier is tegen wat andere meemaken die er veel erger aan toe zijn dan ik, tegen die mensen zeg ik hoe de moed erin want zonder positive gedachten lukt het nooit.
Verder nog prettige feestdagen en een voorspoedig 2007.
Vriendelijke groeten
Joseph

Gepost door: Joseph | 27-12-06

tenniselleboog Dag allen.
Begin 2006 ben ik bij de huisdokter geweest en zoals verwacht had en heb ik spijtig genoeg ,na 2 maal een cortisone inspuiting nog altijd ongelofelijk pijn in mijn elleboog .dus heeft het niets geholpen . ik weet dat het zo niet verder kan maar ik ben onthaalmoeder dat alleen al is erg zwaar.Als ik er dan aan denk dat ik er alleen maar vanaf kan komen door een operatie ,hoe lang zal de genezing duren .Ik moet die ouders dan ook nog eens teleurstellen en heb ik ook geen inkomen meer.Ik word er moedeloos van.ik wil wachten en de pijn verbijten tot mijn verlof in augustus 2007 maar kan ik dit nog zo lang wachten eigenlijk denk ik het niet mijn hart wil wachten.Wat zouden jullie doen graag eens een andwoord van jullie allen .
Veel sterkte en een gelukkig nieuwjaar 2007 Christine.

Gepost door: pylyser christine | 10-01-07

tenniselleboog Dag allen.
Begin 2006 ben ik bij de huisdokter geweest en zoals verwacht had en heb ik spijtig genoeg ,na 2 maal een cortisone inspuiting nog altijd ongelofelijk pijn in mijn elleboog .dus heeft het niets geholpen . ik weet dat het zo niet verder kan maar ik ben onthaalmoeder dat alleen al is erg zwaar.Als ik er dan aan denk dat ik er alleen maar vanaf kan komen door een operatie ,hoe lang zal de genezing duren .Ik moet die ouders dan ook nog eens teleurstellen en heb ik ook geen inkomen meer.Ik word er moedeloos van.ik wil wachten en de pijn verbijten tot mijn verlof in augustus 2007 maar kan ik dit nog zo lang wachten eigenlijk denk ik het niet mijn hart wil wachten.Wat zouden jullie doen graag eens een andwoord van jullie allen .
Veel sterkte en een gelukkig nieuwjaar 2007 Christine.

Gepost door: pylyser christine | 10-01-07

tenniselleboog hoi.ik heb sinds oktober 2005 laast van een tennisarm.ik heb al veel behandeling gehad fyso ,manueele terharpie ,heb al 2 spuiten gehad,enz maar niks helpt.ben vorige week neer het ziekenhuis geweest .de arts zie of 5 maanden spalken of operatie.nu heb ik gekozen voor een operatie . nu wil ik graag weten van iemand die ook is gespalkt wat daar de ressetaat van is .groetjes

Gepost door: marion | 03-03-07

Tennisarm Hoi iedereen,

ik heb sinds dec. 2006 n tennisarm.Ik heb 2 injekties gehad die niet hielpen en vervolgens 4 weken in t gips gezeten wat ook niet hielp.Nu zit er denk ik n operatie aan te komen.Weet iemand hoelang je na de operatie ongeveer moet revalideren?Ik wil dit weten i.v.m. mijn werk...Graag n reaktie!

Groetjes Anita.

Gepost door: Anita | 27-08-07

Wie weet raad of heeft dit ook meegemaakt.
Begin juli ben ik geöpereerd aan een tenniselleboog.Sindsdien heb ik tintelende vingers en een overgevoelige onderarm.Ik word gek van de pijn.De dokters weten precies zelf niet wat te doen.11 september moet ik onder de mri scanner.Hopelijk weten ze dan wat er mis is gelopen.

Gepost door: inge | 28-08-08

De commentaren zijn gesloten.