30-05-06

Heupprothesen en Knieprothesen: prijzen niet evenredig

Grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen voor heup- en knieprothesen

Het stedelijk ziekenhuis van Roeselare is in West-Vlaanderen de goedkoopste plaats om een knie- of heupprothese te laten uitvoeren. Dat blijkt uit een studie van het ziekenfonds Bond Moyson West-Vlaanderen. De ziekenhuizen in het Brugse zijn de duurste plekken.
Opmerkelijk is dat er tussen de West-Vlaamse ziekenhuizen grote prijsverschillen zijn voor het plaatsen van knie- en heupprothesen en het verwijderen van de meniscus, zowel voor het ziekenfonds als voor de patiënt.

Voor de plaatsing van een heupprothese loopt het verschil voor de ziekteverzekering op tot bijna 2.500 euro; voor de patiënt tot 700 euro. Ook het verschil in kostprijs voor de prothese zelf loopt op tot ruim 700 euro. Wat de revalidatie achteraf betreft, is er een prijsverschil tot 650 euro.

Bij de uitvoering van knieprothesen is er eveneens een prijsverschil, tot ruim 1.000 euro voor de patiënt en tot 2.300 euro voor de ziekteverzekering. Voor de knie-implantaten zelf is er een prijsverschil van zo'n 1.200 euro. De revalidatiekosten achteraf kunnen, afhankelijk van het ziekenhuis, met ruim 1.000 euro verschillen.

Kwaliteit

Het stedelijk ziekenhuis van Roeselare scoort het best voor knie- en heupprothesen. De kostprijs van de plaatsing behoort tot de laagste en ook de prijs voor de revalidatie achteraf is laag. Reden daarvoor is het ingevoerde Joint Care-programma, een gestandaardiseerd multidisciplinair behandelingsprogramma dat tot een lage ligduur en lage hospitalisatiekosten heeft geleid.

Op basis van de studie wil Bond Moyson de overheid vragen iets te doen aan de grote prijsverschillen. Over de kwaliteit van de behandelingen spreekt de studie zich niet uit.

 

Bron: Medinews.be

| |  Print

Commentaren

Ben hier al terug Ik heb besloten om een link op mijn blog te zetten van deze blog omdat ik vind dat deze blog door meer mensen bekeken moet worden.
Groetjes

Gepost door: Etienne | 01-06-06

De commentaren zijn gesloten.