27-05-06

Rugschool vanaf de kinderjaren

Kinderen

 

Van in hun prille jaren worden kinderen in situaties geplaatst die nefast zijn voor hun wervelkolom: lang stilzitten in de klas, overladen schooltassen, steeds verminderende lichamelijke activiteiten...
Zithouding - Gehurkt zitten - Schooltas - Een klein broertje of zusje op de heupen dragen

  
De zithouding van het kind moet verbeterd worden. Aangezien het kind zich in volle groeiperiode bevindt, kunnen slechte zithoudingen de uiteindelijke vorm van de wervelkolom aanzienlijk beïnvloeden. We moeten het kind leren om niet over zijn werkblad te hangen maar om zich recht te houden door het samentrekken van de spieren.
Terug
Verkeerd...Goed...

Kinderen gaan spontaan op hun hurken zitten om te spelen of om een voorwerp op te rapen. Waarom niet verder gaan met deze goede gewoonte? Al wat jong aangeleerd is, werpt zijn vruchten af op latere leeftijd.
Terug
Verkeerd...Goed...Goed...Een goede gewoonte is, steeds te hurken als men een kind wil opheffen of een voorwerp wil oprapen. Door been- en dijspieren te gebruiken, spaart men zijn rug.

De schooltas moet over beide schouders gehangen worden om de last symmetrisch ten opzichte van de wervelkolom te verdelen.

Een andere oplossing om de wervelkolom evenwichtig te belasten is aan beide handen een zelfde gewicht te dragen.
Terug

Goed...Verkeerd...Indien het kind zijn schooltas in één hand of over één schouder draagt zal het de onevenwichtige positie compenseren door zijn wervelkolom schuin te houden. Indien het kind dagelijks dergelijke houding aanneemt, zal de wervelkolom na verloop van tijd een afwijking vertonen.

Een klein broertje of zusje op de heupen dragen, leidt tot een scheve heupstand, wat dan weer een scheve wervelkolom tot gevolg heeft.
Terug
Verkeerd...

| |  Print

De commentaren zijn gesloten.